RECENZE: Vilém Koubek, Organická oprátka

Článek od: ena - 18.02.2020

Jedného dňa stroje zistili, že ľudstvo je zbytočné a na problém našli najľahšie riešenie. Vyvraždiť nás. Ak sme chceli konkurovať strojom, prístrojom, UI a iným vlastným výmyslom, museli sme vytvoriť človeka schopného s nimi bojovať. Najúčinnejšou zbraňou hromadného ničenia všetkého, čo nemalo DNA, sa stal muž, ktorý bol viac strojom než človekom. Nevadí, účel svätí prostriedky. Kyborg sa volal Rust alebo R211920. A vďaka tomu, že trošičku zošalel, zvládol zlikvidovať nepriateľa takmer sám.

RECENZE: Guy Gavriel Kay, Poslední záblesk slunce

Článek od: Eylonwai - 17.02.2020

Guy Gavriel Kay je jedno z velkých jmen světové fantasy. Kariéru začal spoluprací s Christopherem Tolkienem, když mu pomáhal sestavit Silmarillion. O deset let později vydal své dosud nejznámější dílo, Fionavarskou tapiserii, která se zcela zjevně Středozemí inspiruje – což jí nijak neubírá na kvalitě. Od té doby sbíral žánrové ceny za své pseudo-historicko-fantasy romány, na kterých můžeme debužírovat i u nás: Tigana, Lvi z Al-Rassanu, Ysabel, Pod nebesy a další. Poslední záblesk slunce původně vyšel v roce 2004, v českém překladu loni. Podobně jako jiné Kayovy romány je zasazen do světa, který velmi silně připomíná ten náš, jen jména jsou pozměněna.

Recenzia: Lenona Štiblaríková, Táto krajina nie je pre slabých

Článek od: ena - 05.02.2020

Názov útleho románu evokuje známy film bratov Coenovcov a vzbudzuje záujem. Milovníci Štiblaríkovej dielok už dobre vedia, že vie byť pekne tvrdá a k svojim postavám nemilosrdná. Poďme sa teda pozrieť, čo to autorka tentokrát ukuchtila. Veď nekromanti, vyháňači diabla, či iné milé ľudské aj neľudské bytosti, sú šťavnatým sústom a nevyčerpateľnou zásobárňou divokých príbehov.

RECENZE: Tramvaj č. 1852 - Lovecraftovské podivné porno

Článek od: Petr Simcik - 22.01.2020

Tramvaj č. 1852 je Lady Fuckingham pro nové tisíciletí a temnou dimenzi. Tramvaj č. 1852 je důstojný záskok při čekání na dalšího Carltona Mellicka III. Tramvaj č. 1852 je ukázka, jak by asi psal Lovecraft, kdyby psal porno. A hlavně, Tramvaj č. 1852 je opravdu zábavný horor, který kombinuje děs kosmického podivna a sex.

Recenzia: Ivan Kučera, Prasa

Článek od: ena - 07.01.2020

Zatúžili ste niekedy utiecť? Zmeniť prácu, presťahovať sa, začať odznovu? Zrejme raz alebo aj viackrát za život takéto nutkanie zažijeme všetci. Väčšina z nás nemá kam ísť, no Marko Enzechštejn áno. Presťahoval sa aj s manželkou späť, do rodnej dediny Pichliač.

RECENZE: Eva Grestenbergerová, Zlo je rodu mužského

Článek od: ena - 03.01.2020

Odkedy jestvuje človek, existuje zlo. Celé tisícročia sme sa zaoberali vymýšľaním nových spôsobov a nástrojov mučenia, psychológiou vypočúvania a dokonalejšej vojenskej techniky. Dnes dokážeme zistiť čokoľvek a behom minúty vyhladíme celé kontinenty. Denne sa stretávame najmä s primitívnym zlom. Bitkou, hladom, chorobami, nedostatkom lásky. Existuje východisko? Raz som niekde čítala, že žiadna žena-matka nedopustí, aby nejaké deti trpeli. A každý z nás je predsa niečie dieťa...

RECENZE: Star Trek: Éra ztracených - 2311: Hadi v rozvalinách

Článek od: Petr Simcik - 02.01.2020

Hadi v rozvalinách jsou svého druhu špionážním thrillerem se startrekovými prvky. Do sytosti si užijete politikaření, souboje na blastery, pěsti, ale také souboj strategických myslí a plány s velmi nízkou procentuální účinností. Až si člověk říká, jestli se na chvíli nepřesunul na palubu Millenium Falcona ve Star Wars.

Fenomén Novotný: RECENZE: Osudový konvoj

Článek od: Martin Stručovský - 18.12.2019

Tato recenze se zde poprvé objevila 23. července 2018. Obnovené vydání si můžete přečíst v rámci projektu Fenomén Novotný.

*

František Novotný se do paměti fanoušků domácí fantastiky zapsal velkolepou sérií Valhala, kde létají dvojplošníky z první světové války a draci, sérií, v níž si autor hraje s časem a dějinami, a ukazuje hnus obou totalitních režimů, které postihly naši zemi. A téma hrátek s časem a alternativními světy nepustilo Novotného ani v jeho nové knize nazvané Osudový konvoj. Byť to tak ze začátku knihy vůbec nevypadá.

Stránky

Přihlásit se k odběru RSS - Recenze