RECENZE: Adrian Tchaikovsky, Děti času

Článek od: ena - 01.07.2020

Dá sa byť dieťaťom času? Môžete to brať ako metaforu, prípadne sa zamyslieť nad budúcnosťou a novými technológiami, vďaka ktorým už pre ľudstvo čas nebude prekážkou. Budeme môcť v hibernácii prečkať stáročia, letieť k vzdialeným svetom. Ja takto čakám, pokým na terraformovanej planéte prebehne menšia evolúcia. K evolučnému pokroku mal napomôcť špeciálne upravený vírus, no opice zhoreli v atmosfére. Takže mi láskavo povedzte, čo sa tam dole vyvinulo za život? Čo sa to tu so mnou snaží komunikovať?

RECENZE: Hemživý chaos a jiné příběhy

Článek od: Petr Simcik - 25.06.2020

Když jsem se dozvěděl, že Argo vydá Lovecraftovy ghostwriterské / editorské práce, srdce zaplesalo nadšením. H. P. Lovecraft je poslední dobou na české scéně téměř modla. Zvlášť od doby, kdy vyšly sebrané spisy, se snaží vydavatelé k čemukoli, co je mu alespoň trochu podobné, přilepit jeho jméno.

RECENZE: Adrian Tchaikovsky, Psí vojáci

Článek od: ena - 18.06.2020

Ľudstvo sa odjakživa predháňalo vo vymýšľaní  nových, ešte ničivejších zbraní. Keď sa neosvedčili tie robotické, vrhli sa na vývoj biotických. Ibaže niektoré bioformy sa akosi nepodarili. Boli inteligentnejšie a schopnejšie. V kombinácii s implantátmi dokázali veci, o ktorých nemali tušenie ani samotní výskumníci...

RECENZE: G. R. Halliday, Ve stínech

Článek od: Ivet Křenková - 11.06.2020

Na Skotské vysočině se občas někdo ztratí. Není divu, krajina je to zrádná a člověk může padnout do kdejakých zákoutí. Když ale zemře mladík, jehož tělo policisté najdou nainstalované ve zvláštní poloze, inspektorka Monica Kennedyová už tuší, že případ nepůjde tak snadno uzavřít. Brzy se objeví další zavražděný chlapec a Monice je jasné, že má co dočinění se sériovým vrahem, který se snaží vraždami něco sdělit.

FILM: Aladin (2019)

Článek od: Frecerick - 04.06.2020

Disney nám postupně servíruje další a další ze svých plánovaných reimaginací starých pohádek, a po finančně neúspěšném Dumbovi si posvítíme na miliardového Aladina pod taktovkou režiséra Guye Ritchieho (Sbal prachy a vypadni, Podfu(c)k), který si tak poprvé mohl vyzkoušet pohádku. Trefa do černého!

RECENZE: Audiokniha a seriál Dobrá znamení (Terry Pratchett, Neil Gaiman)

Článek od: Petra Mandelíčková - 03.06.2020

Když se spojí Neil Gaiman, který se proslavil svou láskou k mytologii a dějinám náboženství, a Terry Pratchett se svým výrazně specifickým humorem a projevem, vznikne z toho parodie na Zjevení sv. Jana, která si nebere servítky. Poukáže na slabiny náboženství, předurčenosti i černobílého vidění světa. Dobrá znamení přicházejí.

RECENZE: Martin Štefko, Mrtvé ženy

Článek od: ena - 29.05.2020

Stáva sa pravidlom, že autori si občas odskočia zo svojho obľúbeného žánru niekam inam, aby si oddýchli, prípadne si splnili sny. Môžu nám potom vyrozprávať nečakané a pred svetom dlho ukryté príbehy, čo je len dobre. Jedným z takýchto autorov je aj Martin Štefko, ktorého román Mrtvé ženy je detektívka, spárená s thrilerom a chvíľkami dokonca čitateľa poteší aj hororovými prvkami.

RECENZE: Petr Boček, Mízožravci

Článek od: Tereza Kadečková - 25.05.2020

Petr Boček není začátečník, má za sebou bezpočet povídek a své zkušenosti do románu přelil bez potíží. Mízožravci jsou čtivé, mrazivé, ale vlastně klidné čtení. Zatínají své háčky v nostalgii a strachu z neznáma.

RECENZE: Peter F. Hamilton, Jidáš zbavený pout – Pronásledování

Článek od: ena - 21.05.2020

Civilizácia, kedysi oddelená bariérou od zvyšku vesmíru, si našla cestu k Spoločenstvu. Hora jitřního světla má plány a pamäť Dudleyho Bosea. Pochopí, v čom sú ľudské slabiny? A naopak, podarí sa zistiť Spoločenstvu, v čom je slabina Hory? Karty sú rozdané, vojská pripravené, Stratených 23 je naozaj stratených. Spoznajte nových hráčov, zvítajte sa so známymi zradcami a ešte nebezpečnejšími nepriateľmi.

RECENZE: Černá křídla Cthulhu 3, ed. S. T. Joshi

Článek od: Petr Simcik - 13.05.2020

Než jsem začal poměrně dlouho po vydání číst Černá křídla Cthulhu 3, nedalo mi to nezabloudit na různá hodnocení a komentáře, a musím říct jedno. S. T. Joshi je geniální redaktor, protože postavil sbírku, ve které se každému líbí něco jiného, ale zároveň nenajdete alespoň jednu povídku, která by se nelíbila nikomu.

RECENZE: Martin Štefko, Mrtvé ženy

Článek od: Tereza Kadečková - 12.05.2020

Hank Giorgio je detektiv, vedle kterého se všichni jeho kolegové cítí jako děti ve školce. Má vynikající dedukční schopnosti, je před všemi o dva kroky napřed a případy je schopný vyřešit na první pohled lusknutím prstu. Novodobý Sherlock. Nebo tak alespoň působí, když neznáte jeho odvrácenou stránku.

Stránky

Přihlásit se k odběru RSS - Recenze